Oj. Stiligt jobbat att hoppa över en månad helt och hållet.
Ingen förvarning, bara semester - som de säger i Hälsingland.
Just nu snurrar hjärnan mest kring Indiska bögprinsar och Alan Turing.
Turing är väl kanske inte helt sant, snarare tester av artificiell intelligens.
Som vanligt med udda ämnen finns spaltmetrar skrivna av insnöade människor.
Alan Turing studerade i USA under trettiotalet och blev senare rekryterad till den allierade krigsmaskinen. Som kryptoanalytiker ledde han sitt team av matematiker till framgång med Wehrmacht enigma. Det som låg Turing närmast hjärtat var på samma spår, men utan millitära förtecken. Han drömde om en dator som var medveten. Detaljerna är ganska tråkiga och fyller ingen vidare funktion här på sidan. Att tillägga var han ganska långt från att kunna uppfylla sin dröm också, vi har ju faktiskt inte kommit in på femtiotalet ens.
Det jag tycker är spännande är metoden med vilken Turing tänkte sig att man skule kunna testa en sådan dators intelligens. Turingtestet är enkelt förklarat.
En människa kallad domare skall samtidigt föra två textbaserade konversationer. En med en människa och en med en dator. Om inte domaren kan ge en säker dom på vilken av konversationerna som sköts av datorn har denna klarat testet.
Som svar på den vetenskapliga dialog rörande Turingtestet formulerade en engelsman liknelsen med "det kinesiska rummet". Han menade att på samma sätt som att han skulle kunna sitta i ett rum med lexikon, ordböcker och vad-man-nu-kan-behöva för att föra en konversation på kinesiska (ett språk han inte behärskade), skulle en dator teoretiskt kunna göra detsamma (turingtestat a la mandarin) - men det skulle också innebära att datorn liksom honom egentligen inte skulle kunna påstås behärska det kinesiska språket.
Varför är det här intressant då?
Jag som jobbar som ledsagare åt en kille med aspergers syndrom tycker att det är spännande hur likt tanken med det kinesiska rummet är inlärningen hos min brukare (fult ord men korrekt). Vissa saker går utmärkt att lära honom med rätt verktyg tillängliga, även om Searle med sitt kinesiska rum skulle hävda att det inte skulle vara att behärska dessa saker.
Jag är verkligen inte den som skulle likna människor med aspergers syndrom med maskiner. I alla fall inte mer än vad vi andra är. Så kommer man alltså ännu en gång till pudelns kärna.
Kan vi sägas behärska något?
Om artificiell intelligens inte är möjlig på grund av att datorerna "fuskar" med filer, algoritmer, mappar för att "spela" människor - är vår intelligens möjlig?
Sätter man upp premisserna så för datorer måste man väl i ärlighetens namn ta en titt i vår egen hjärna som (om än fortfarande något av ett mysterium) på samma sätt som en dator har tillgång till arkiv, information och kedjor av algoritmer.
Nu när jag skrev om det slutade jag lite att tycka att det var intressant. Kanske är för att jag jobbar natt som det verkade spännande från första början.
--------------------------------------------------------------------------------
Hur som helst var Turing homosexuell och trakasserades till den grad att han tog sitt liv (självklart efter att ha räddat världen från det tusenåriga riket).
En annan som är bög är prins Manvendra Singh Gohil.
Han var en av öppningstalarna på Europride i stockholm i år och jag stötte ihop med honom på stadshuskajen idag. En kille ur hans entourage tog en fin bild på mig och prinsen som strax kommer att läggas upp. Han tyckte om att texten på min tee matchade hans turban, men det gjorde den inte.
fredag 1 augusti 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar